Psikiyatri Anabilim Dalı
İLETİŞİM FORMU
ARAMA

ÖĞRETİM KADROSU

ADÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı 1995 yılında Dr. Ferhan Dereboy ve Dr.Psk. Çiğdem Dereboy’un anabilim dalı kadrolarına öğretim üyesi olarak atanmalarıyla kuruldu. Anabilim dalının yapılanmasında temel alınan ilke, hastaların biyopsikososyal  anlayışla ele alındığı bir klinik, ruh sağlığı ve hastalıkları alanında çalışan çeşitli meslek elemanlarının birlikte çalışıp birlikte eğitim gördüğü bir ocak yaratmak oldu. Bu doğrultuda oluşturulan öğretim kadrosuna zaman içinde Dr. Levent Sevinçok (1997),  Dr.Psk. Mehmet Eskin (1999) ve Dr. Vesile Altınyazar (2008) katıldılar. Ayrıca, uzun yıllar servisimizin sorumlu hemşireliğini yaptıktan sonra Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi kadrosuna katılan Dr.Hmş. Hülya Arslantaş, eğitim ve araştırma çalışmalarını anabilim dalımızla bağlantılı olarak sürdürmektedir.

KLİNİK ORTAM

Anabilim dalımızın ayaktan ruh sağlığı hizmetleri (poliklinik) 1997 yılında, yataklı ruh sağlığı hizmetleri (servis) 2000 yılında başladı. 2004 yılından başlayarak ruh sağlığı hizmetlerinin ve klinik eğitimin belirli birimler eliyle sürdürülmesine karar verildi. Böylelikle psikoz, anksiyete (nevroz), duygudurum,  psikolojik değerlendirme ve psikoterapi birimleri kuruldu. Duygudurum biriminin konsültanlığını yapan iki öğretim üyesinin üniversitemizden ayrılması üzerine bu birim hastaları diğer birimlerce üstlenildi.

Üniversitemiz hastanesinin büyük bölümünün 2010  yılında kampüs binasına taşınması, şehir binasında kalan anabilim dalımızın daha geniş mekansal olanaklardan yararlanmasını olanaklı kıldı. Psikiyatri departmanı ve polikliniği üç katlı bir bloğa yerleşti. Giriş katında psikolojik değerlendirme ve psikoterapi birimlerinin kullanımına ayrılmış test ve görüşme odaları ile bu birimlerin konsültan öğretim üyelerinin ofisleri bulunmaktadır. Görüntülü kayıt odası ile lisansüstü eğitim dersliği de bu katta yer almaktadır. Orta kat genel psikiyatri polikliniği ile psikoz ve nevroz birimlerinin kullanımına ayrılmış olup bu birimlerin konsültan öğretim üyelerinin ofisleri de bu katta bulunmaktadır. Üst katta, Perşembe eğitim toplantılarının ve kimi lisansüstü derslerin yapıldığı 50 kişilik bir derslik ve küçük bir toplantı odası bulunmaktadır.

Psikiyatri servisi de 2010 yılından sonra genişledi. En başından beri kullanılan bölüme (A kanadı) iki kanadın eklenmesiyle hasta kapasitesi 25’e çıktı. A ve B kanatları 16 tam gün hastasının bakım ve tedavisi, C kanadı ise 9 gündüz hastasının tedavisi için ayrıldı. Bu genişleme hem kadın ve erkek hastaların ayrı kanatlarda yatırılmasını, hem de psikotik ve nevrotik hastaların mekanlarının bir ölçüde ayrılmasını olanaklı kıldı. Genişleyen servisimizde ofisler, görüşme ve nöbet odaları, hemşire odaları, oturma ve TV salonları, yemek ve oyun masaları, grup terapi ve uğraşı salonu, vizit salonu, hasta yakını bekleme salonu için yeterli yer ayırabildik.

Varolan klinik ortamlarımız ve hasta kapasitemiz uzmanlık ve yüksek lisans öğrencilerimizin gerekli klinik deneyimi kazanmaları açısından yeterli görünmektedir. Bu olanaklar, lisans düzeyinde üniversitemiz tıp ve hemşirelik öğrencilerinin yanı sıra, başka üniversitelerin psikoloji ve sosyal hizmetler bölümlerinde okuyan öğrencilerin zorunlu veya gönüllü stajlarını poliklinik ve/veya servisimizde yapmaları için de kullanılmaktadır.

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM

Psikiyatri uzmanlık eğitimine 1997 yılında başlandı ve 2011 sonuna dek 12 asistanımız eğitimini tamamlayarak uzman oldular. Şu anda eğitimini sürdürmekte olan 7 asistanımızdan 3'ünün 2012 yılı içinde uzmanlığını alması beklenmektedir. Uzmanlık eğitiminde, hastalarını biyopsikososyal yaklaşımla ele alabilen ve tedavilerinde farmakoterapiyle psikoterapiyi birlikte kullanabilen psikiyatristler yetiştirmeyi amaçlamaktayız. Bu doğrultuda haftada bir tam gün akademik eğitim için ayrılmış olup Perşembe günü öğleden sonra ilk oturumlarda olgu tartışmaları, ikinci oturumda makale/seminer sunumları yapılmaktadır. Cuma sabahları ise öğretim üyeleri tarafından asistanlara 2 saat genel psikiyatri dersi, 2 saat psikoterapi dersi anlatılmaktadır. Psikoterapi eğitiminin kuramsal yönü, yatan hastalarla kişilerarası grup terapisi, psikodinamik psikoterapi, bilişsel-davranışçı terapi ve sorun çözme terapisi süpervizyonlarıyla tamamlanmaktadır.

Anabilim dalımız öğretim üyelerince 2000 yılında Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Klinik Psikoloji yüksek lisans programını bugüne kadar 12 psikolog tamamladı ve bilim uzmanlığı diploması aldı. Şu anda eğitimini sürdürmekte olan öğrencilerimizin sayısı 18 olup, 7 tanesi tez aşamasındadır.  Klinik psikoloji yüksek lisans eğitiminde, teorik eğitimin yanısıra yoğun bir uygulamalı eğitimle, yeterli klinik deneyim kazanmış klinik psikologlar yetiştirmeyi amaçlamaktayız. Öğrencilerimiz, ülkemizde psikiyatri kliniği içinde eğitim veren belki de tek YL programında eğitim görmenin ayrıcalığını ve yoğunluğunu birlikte yaşamaktalar.

Ayrıca, 2010 yılında Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği yüksek lisans programı öğrencilerinin kimi kuramsal derslerine ve psikoterapi (yatan hastalarla grup terapisi, bireysel davranış terapisi ve sorun çözme terapisi) eğitimlerine anabilim dalımız öğretim üyeleri katkıda bulunmaktadır.

»DAHİLİ TELEFON NUMARALARIMIZ

[ Önceki Sayfaya Geri Dön ]

Bu konu en son 22 Ekim 2017 (17:54) tarihinde okunmuştur
Konu toplam 12444 kişi tarafından okunmuştur.
Tıp Fakültesi Ziyaretçi İstatistikleri
Psikiyatri Anabilim Dalı Site Sorumluları